Русия няма да ни върне архивите, иззети след влизането на съветската

...
Русия няма да ни върне архивите, иззети след влизането на съветската
Коментари Харесай

Русия няма да ни върне архивите, но ни разрешава да ги копираме

Русия няма да ни върне архивите, иззети след влизането на руската войска в България през 1944 година Това излиза наяве от дискусията на съветския посланик Анатолий Макаров с потребители във Фейсбук.
 Руският дипломат: Нито имаме инструкции да се месим в българските избори, нито сме тровили Гебрев  Руското посолство: Румен Радев не е на заплата при нас  Българи молят Макаров за амнистия: Избавихте ни от иго, може ли да ни спасите от ГЕРБ, Европейски Съюз и Съединени американски щати?
Архивните материали са налични за българските архивни служби и откриватели, включително за прекопирване. Общо до април 2018 година на българската страна бяха предадени към 10 хиляди копия. Що се отнася до оригиналите, част от тях бяха връчени на България през 1949 и 1958 години по време на Съветския съюз. Сега обаче оригиналите не могат да се предават в сходство с Федералния закон №64 от 15 април 1998 година " За културни полезности, преместени вследствие на Втората Световна война и намиращите се на територията на Русия ". Но отново ще повторя, достъп към тях за българите е открит, твърди Макаров.

Руският дипломат отговори на въпроси на български жители във връзка Деня на дипломатическия служащ, който в Москва се отбелязва на 10 февруари. Въпросите са заложени в границите на " акцията ", оповестена във Фейсбук от дипломатическата задача под хаштаг " Попитай Посланика ".

Днес посолството популяризира втората част от отговорите на Макаров, отдадени на " Въпроси всъщност ". Предстои и трета част, озаглавена " Най-забавни въпроси ".

Публикуваме въпросите и отговорите без редакторска интервенция:

Альоша Янев: Господин Посланик, за какво Русия дава на ГЕРБ газов хъб Балкан? – Ние поддържаме устрема на България към енергийната сигурност и в тази връзка приветстваме концепцията за хъб «Балкан», посредством която България може да стане енергиен център на Югоизточна Европа. Най-важното е диверсифициране на източниците на енергийни доставки, за което доста се приказва в Европейски Съюз, да не накърнява националните ползи.

Явор Никифоров: Ваше Превъзходителство, допустимо ли е Русия едностранно да отстрани визата за българи? Много хора желаят да посетят, да живеят и да работят в РФ, само че визовият режим е огромен проблем. – Съгласни сме, че облекчение на визовия режим би асъдействало за взаимно развиване на туризма. Първата стъпка в тази посока е привикване на съвещания по тази тематика сред Министерствата на външните работи на Русия и България, които ние от дълго време предлагаме да проведем, обаче към този момент не сме получили отговор от българската страна.

Ivan Marchev: Аз бих желал да получа уточнения по отношение на безвизовия пренос от Русия към Беларус за притежатели на билети за Европейските игри на спорта. Някои източници настояват, че ще е позволен престой без виза на територията на Руската федерация, само че нищо съответно от публични съветски източници (като например дълготрайност на престоя). Интересува ме също по този начин и дали всички гранични пунктове ще бъдат позволени за безвизов пренос за притежатели на билети за игрите в Минск. – Очаква се, че този въпрос ще бъде решен в най-скоро време.

Ивайло Симеонов: Ще има ли акция - георгиевска лентичка тази година? – Да, ще организираме тази акция в края на април – началото на май, както постоянно. Благодарим за интереса!

Ивайло Симеонов: Може ли да извършите банкови сметки - български, в които, тези които имаме пари, да даряваме за избрани дела. – Вече има такива, направени от български инициативни групи. Ето, примерно, можете да помогнете за ремонта на паметника на Съветската Армия. Сметката в левове е открита в АСЕТ БАНК: BG50IABG8098100213410.

Антонина Димитрова: И аз желаех да запитвам за пряк превоз България-Крим без значение дали до Севастопол, Ялта, Феодосия или Гурзуф. Ако и да не е пряк, то най-малко до Новоросийск, тъй като България не е признала Крим за съветска територия. – Напълно поддържаме Вашата концепция, само че въпросът би трябвало да се взема решение на равнище държавни управления. В момента, когато българското държавно управление е готово за това, ние от своя страна ще създадем всичко допустимо пряк превоз до Крим да стане действителност.

Mladen Ivanov: Ваше Превосходительство, господин Посол!
Что для Вас является самым большим сюрпризом, что больше всего удивило Вас в нашей прекрасной стране? Заранее спасибо! – Наверное то, насколько бережно вы относитесь к истории. Каждый год к каждому памятнику Русско-турецкой войны несут цветы – мало где в нынешние времена можно встретить такое почитание к павшим героям.

екатерина петрова: Здравейте година н Макаров! Благодаря за дадената опция да зададем въпроси към Вас! Аз се интересувам от образованието в Русия. Има ли към този момент отпуснати бройки за гратис образование образователната 2019/2020г? Има ли ограничаване във възрастта? Също се интересувам дали е допустимо да приемете емигранти от България? Какви са изискванията? Благодаря авансово за отделеното време и внимание! – Образованието в Русия е изцяло действителна опция, за която няма ограничавания като възраст или място на живеенето. Програмата за гратис обучение в Русия работи и тази година, квотата за България към този момент е получена – тя е над 220 души. Заявките се подават в уеб страницата Russia.Study, а конкурсната комисия избира претенденти съгласно тяхната успеваемост.

Angel Petrov: Уважаеми Г-н Посланик, по отношение на въпрос от мои близки, които нямат фейсбук, желая да попитам, какви са изискванията за приемане на Руско поданство? – Ако сте над 18 години и нямате най-малко един родител, който живее в Русия, за вас е наличен общ ред на приемане на съветското поданство. Той изисква най-малко 5 години живеене в Русия и работа в съветска компания. Повече детайлности можете да научите от нашия уебсайт www.bulgaria.mid.ru в раздела «Консулски въпроси».

Галина Мачева: Господин Посланик, посредством вас приветствам целият съветски народ. Въпросът ми е следният: можете ли да предизвиквате облекчена процедура за кандидатстване и приемане на съветско поданство за българи, които години наред са живели, работили или учили в Русия? – Ако сте работили в съветска компания и плащали налози, тогава можете да се обърнете в Министерството на вътрешните работи на Русия за приемане на поданство. Всички други разновидности към този момент не се плануват от нашето законодателство и отново би трябвало да се вземат решение на равнище Правителства.

Ynko Zaprynov: Възможно ли е да става стокообмена сред двете страни,спокойно и елементарно. Много бих се радвал в случай че може нашите земеделци да създават за Русия. Няма зеленчуци с подобен усет на никое място по света. – Вашите зеленчуци са в действителност неповторими, аз доста ги одобрявам. Сигурен съм, че и на пазара в Русия тях би ги купували доста, стига да има производители, подготвени да ги изнасят. Голяма спънка в тази тенденция остава режим на глобите. Обаче добре знаете, че не ние бяхме основатели на тази санкционна война.

Лилия Стоева: Уважаеми господин. Посланик, желая да ви попитам-Всички знаем, че плана Южен поток се провали поради безумните решения на Българското държавно управление. Ще имали отклонение на търба от Турски поток през България или Българското държавно управление лъже за следващ път. – Сега следим дейни опити извън да се зачертае евентуалната опция тръбата на «Турски поток» да се продължи по територията на България. Затова бих споделил, че бъдещето на плана зависи от това, до каква степен държавното управление ви е готово да го отстоява както пред Европейската комисия, по този начин и пред тези, които се опълчват на него. Иначе от наша страна такава подготвеност има.

Димитър Йонов: Уважаеми господин Посланик Макаров, бих желал да попитам какво ще направи Русия против платените публицисти и Средства за масова информация, които непрекъснато ни заливат с подправени вести с предавана ненавист против съветския народ. В България се знае коя фондация заплаща напълно легално за това. Не е ли време да посочите казуса с думи и дейности? – Проблемът е явен, даже няма смисъл да го посочваме с думи. Ако желаете да знаете различна позиция – четете нашите осведомителни организации, вашите справедливи медии, има такива.

Мария Иванова: Уважаеми господин Макаров, какво можем да създадем, ние инициативните жители за плавното, само че закономерно и по този начин мечтано от множеството български жители премахване на нездравословните западните политики налагани на територията ни, което би било във съвместен интерес? – България е демократична страна, тъй че народът й има право да дефинира самичък своето бъдеще – посредством избори, цивилен начинания, медии. Така че всичко е във вашите сили и ръце!

Naum Moroz: Добър Ден. От няколко години в съветските Средства за масова информация се следи наклонността България да се показва в отрицателен проект и да се употребяват сказуеми в адрес на България от вида на предавам, продавам и сходни. Причините по тази причина няма да разясня, само че въпросът ми към Вас, е какво може да се направи за повишение на имиджа на българо-руските връзки, за представянето им пред необятната аудитория в Русия, в положителен проект? Как можем и Вие, като дипломат, и ние, като симпатизанти на съветската просвета и съветския мир, да допринесем за достигането до повече хора на позитивното в нашите връзки? Благодаря. – Въпросът Ви е в действителност значим, тъй като за актуалните медии е особено да преувеличават неприятното и да не виждат положителното. Създалата се обстановка с от време на време много сериозно отражение на България в съветската преса се взема решение, съгласно мен, с поредна позиция на българското държавно управление, с твърдо отстояване на националните ползи – с цел да се разчупят появилите се стандарти.

Георги Желев: Защо няма предложения на съветски туроператори за екскурзии от България в Русия? - Работим по този въпрос. Имаме доста нови туристически насоки в Русия. Информация за тях може да бъде открита на туристическия портал Russia.travel. Освен това по време на огромни спортни събития има прекрасен късмет да посетите нашата страна без визи, единствено с билети на мероприятието. Надявам се, че тази година ще има по-голям интерес от българите към Русия.

Николай Иванов: Нека бъдем справедливи. Открито признавам, че по убеждения съм русофоб, само че стараейки се да погледна независимо на въпроса желая да попитам: по кое време ще ни върнете архивите? Допускате ли за обикновено нашите архиви, нашата история да е в непозната страна и да нямаме свободен достъп до тях? – Архивните материали, за които вие казвате, са налични за българските архивни служби и откриватели, включително за прекопирване. Общо до април 2018 година на българската страна бяха предадени към 10 хиляди копия. Що се отнася до оригиналите, част от тях бяха връчени на България през 1949 и 1958 години по време на Съветския Съюз. Сега обаче оригиналите не могат да се предават в сходство с Федералния закон №64 от 15 април 1998 година «За културни полезности, преместени вследствие на Втората Световна война и намиращите се на територията на Русия». Но отново ще повторя, достъп към тях за българите е открит.

Kaloyan Ivanov: След като доста държите на българо-руската дружба за какво на 24 май обидихте целия български народ, като обявихте че писмеността ви е пристигнала не от България, а от Македония? Също по този начин поддържате ли тезата дефинирана от Белград и Москва, че съществува " македонска " нация и език? – Не сме се канили да наскърбяваме българите и не желаеме да влизаме отново в празни разсъждения. Напълно признаваме българския принос за основаването на общата ни книжовност, както и за цялата славянска просвета. Аз към този момент споделях, че и моя наследник се споделя Кирил – нали нещо значи за уважението ни към светите братя Кирил и Методий?

Кирил Стаматиев: Ще може ли да се пътува още веднъж по жп направлението София-Москва? Благодаря! – Засега този въпрос не стои на дневния ред. Иначе, в случай че има интерес във възобновяване на тази жп линия, това би трябвало да бъде разисквано сред отрасловите институции и компании на Русия и България.

Tatiana Christy: Г-н Посланик, Съединени американски щати, посредством фондацията си Америка за България и освен, прави доста благотворителни акции в страната. Русия, с изключение на една новогодишна елха нищо не е подарила на " братушките " си. Въпросът ми е по кое време ще извършите детски музей - в отговор на американския " Музейко ", да вземем за пример? – Наистина не сме дарили на вас музей, само че с цената на съветска кръв сме Ви дарили независимост. Иначе въпросът е забавен и мога като отговор да ви попитам за същото: а какви благотворителни дела поддържа България в Русия? Нека да не бъркаме опити за въздействие с щедрост.

Димитър Лазаров: Защо плащаме най-скъпия съветски газ в цяла Европа (от което следва покачване на цените на безусловно всичко)? - В същина България сега заплаща едни от най-ниските цени за газ в Европа. Енергийната нервност в страната беше основана изкуствено, най-много от медиаторите, които доставят газ до стопанствата, и поради потреблението на разнообразни методологии от Национален статистически институт и «Булгаргаз», което беше доказано от Национален статистически институт. Ако в действителност цените на газ бяха най-високи, то «Булгаргаз» щеше да натрупа милиони лв. загуби. Вместо това, то регистрира облаги.

Ivo Pentchev: Ваше Превъзходителство, първо опрощение за всички тролове тук. Но за жалост, някои от тях са същински хора, най-вече млади, които са промити мозъци и изцяло не познават историята и културата си, причислявайки се към англо-саксонския кенеф, вместо към братските славянски нации. Какво вършиме за прекратяване на промиването на младите мозъци и връщането към едно интелигентно и обикновено другарство? – Господин Пенчев, Вашия въпрос визира самия корен на казуса. Доста старания ни трябват да поддържаме положителното равнище на руско-българските връзки, само че още по-сложно е да се включи в това съдействие младото потомство. От своя страна насърчаваме всички двустранни контакти по младежка линия – единствено когато видят със своите очи по какъв начин живее друга страна, ще схванат какво е истината и какво е лъжата.

Красимира Рангелова: От преобладаващите мнения може да се направи извод, че в действителност има хибридна война и тя е антируска (това във връзка сънародниците ми). Ваше превъзходителство, въпросът ми към Вас е има ли в България медии и издания, финансирани от съветското държавно управление или от съветски фондации по сходство на " Америка за България "? – Такива фондации няма. Съществува фонд «Руски мир», само че той се занимава главно с подкрепяне на проучване на съветски език в чужбина. Иначе от българските медии грантове получава единствено двуезичен вестник «Русия през днешния ден – Россия сегодня».

Красимира Рангелова: И още един въпрос: На какво се дължи отливът на съветски туристи (предвид данните от министър Ангелкова, че ранните записвания са намелили с 25% за тази година)? - Тази година съгласно Министерството на туризма на България брой на съветски туристи в България се е понижил с 8,3%. Основният проблем спрямо други насоки като Турция и Гърция са високи цени на хотели и самолетни билети, визов режим и липса на многократни туристически визи.

Мария Димитрова: Ваше превъзходителство, какво е Вашето мнение по въпроса за превъзмогване на отдалечаването на двата родствено-близки славянски народа: съветския и българския? Това, и за слепите е явно, е по виновност на политиците, и съветски и български. Как да се оправим ние, уважаващите и обичащите се? Май единствено с " гол интусиазъм " не се получава! Пожелавам Ви здраве и благополучие, за Вас, за фамилията Ви, за съветския народ! – Благодаря Ви за положителните думи. Според мен ключът е във взаимно проучване на нашите история и просвета, в устрема да се разбираме и да почитаме един различен. И тук доста може да свърши всеки един човек, стига да не се хваща за насажданите тези, а да мисли и да усеща самичък.

Georgi Manchorov: Гн Макаров,радвам се, че имам опция да се докосна до вас! Въпроса ми е:-Чувствате ли обичта и поддръжката на болшинството Българи към нашата по огромна сестра РУСИЯ? – Да, доста добре ги чувствам, изключително когато пътувам из България. Винаги ме посрещат с топлота и радушие – разбирам, че това е отношението не тъкмо към мене, а към страната, която представям тук.

Veli Palikarov: Защо връзките (икономически, политически, обществени и други общо от всевъзможен вид) Европейски Съюз - РФ макар взаимните ползи не могат да доближат равнище или даже да задминат равнището на връзките Европейски Съюз - Съединени американски щати? – Това е въпросът към Европейски Съюз, въпросът на интереса.

Йоана Тодорова: Честит празник Ваше Превъзходство! Когато става въпрос за взаимни планове на Русия и европейските страни, все по-често се употребява термина " икономическа взаимозависимост ". Основателните ли са страховете и в случай че не са, по какъв начин най-лесно могат да бъдат разсеяни? –Всеки стопански план, в случай че той в действителност е подобен, се диктува от съвместен интерес на осъществяващите го страни. За «зависимостта» нормално споделят тези, които биха желали да скапват положителния разговор и съдействие – в името на своите политически и стопански ползи. Бих ви посъветвал да не вярвате сляпо на това, което се споделя, а да преосмисляте критически думите. И тогава и страховете елементарно се разсейват.

Diana Nikolova: Предвижда ли се среща сред Путин и Тръмп, по въпроса за възобновяване на контракта за стратегическите оръжия. – Аз като Посланик на Русия в България за такава информация нямам.

Dimitar Parov: Ваше превозходительство, Россия и США естественные союзники. В природе любой их спор искусственный или нецелесообразен. Россия во все века была донором мозъка и красоты для США, а Америка по-своему помогала России! Болгария любит Россию и высоко ценит капацитет США. Не может ли Болгария стать, той маленькой точки конструктивного пересечения интересов и доверия этих великих сил? Без компромиса етих структуроопределяющих гегемонов, старой Европе не найти добра. Просто Европейски Съюз не будет прежним, ровно по какъв начин и перспективы перед Болгарии. – Думаю, может, если поставит перед собой такую задачу.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР